Door Lejo Siepe
Vandaag kreeg ik een brief in de bus. “Wij hebben dringend uw hulp nodig. Hoe kunnen we voorkomen dat deze bewoners verstoken blijven van De Groninger Gezinsbode, een huis-aan huisblad”. Behalve het niet kunnen vinden van voldoende bezorgers speelt er in de wereld van de lokale media nog iets anders. De gratis gedrukte weekbladen bereiken weliswaar een groot publiek maar worden geconfronteerd met financiële problemen als gevolg van dalende ( advertentie) inkomsten. Veel lokale ondernemers verzorgen hun eigen website en adverteren via de sociale media.
Slechts tien procent van alle Nederlandse burgers is bereid te betalen voor online nieuws over hun gemeente ( Bron: NVJ). Dus als mensen interesse tonen in lokaal nieuws, zijn ze niet bereid om ervoor te betalen. De burger gaat liever op zoek naar gratis nieuws, zoals bij lokale en bij regionale omroepen of bij ( gratis) onlinenieuwskanalen.
De kwaliteit van lokaal nieuws en het uitblijven van verdere professionalisering van nieuwsredacties is daar ook debet aan.
De lokale omroepen in Nederland moeten in 2026 opgaan in zo’n 80 streekomroepen. Terwijl de financiering voor lokale omroepen toeneemt, voelen lokale private partijen zich achtergesteld omdat de financiering nu voornamelijk naar publieke omroepen gaat. Dat kan invloed hebben op de kwaliteit van het lokaal medialandschap. De uitgeverijen van huis aan huisbladen en dagbladen schreven recent een brandbrief naar het kabinet.
Door de financiële druk moeten veel lokale media ook bezuinigen en zijn ze soms genoodzaakt om niet onafhankelijke journalistiek te bieden. Bovendien kan elke lokale overheid beslissen over het financiële budget van een omroep, boven het basisbedrag per huishouden dat verplicht is. Lokale media zijn niet gebonden aan redactiestatuten. Bij gemeenten zien we dat de communicatieafdelingen uitdijen waardoor het onderscheid tussen journalistiek en communicatie steeds vager wordt.
Kortom een zorgelijke ontwikkeling. In regio’s als de provincie Flevoland, delen van Zeeland en van Limburg is het aantal lokale media schaars en spreken ze daar al over nieuwswoestijnen.
Geef een reactie