Door Lejo Siepe
“ Columns gebruiken om de spot te drijven te drijven met collega’s en daarbij een persoon die betrokken is bij RTV Noord te beschadigen door haar te vergelijken met een nationale intrigante, staat ver af van de veilige en inclusieve werkvloer die wij binnen RTV Noord nastreven”, schrijft directeur Gijs Lensink van de regionale omroep na het recente ontslag van columnist Willem van Reijendam. Hij schreef de afgelopen zes jaar elke week een column op de site van RTV Noord over maatschappelijke vraagstukken.
Columnisten heb je in soorten en maten. De een analyseert, de ander confronteert, de derde schrijft met humor over zijn of haar omgeving en weer een ander vult de columns met persoonlijke voorkeuren of afkeuren. Een column kan strikt persoonlijke opvattingen en indrukken op een uitdagende manier onder woorden brengen. Soms grievend, zoals columns van Hugo Brandt Cortius van destijds, of met humor zoals de columns van Marcel van Roosmalen of Frits Abrahams.
Een hoofdredactie die columnisten serieus neemt, gunt ze veel vrijheid. Ook als zij dwars tegen de mening van het desbetreffende medium heen gaan. De lezer, kijker of luisteraar oordeelt en niet de hoofdredactie.
Willem van Reijendam lijkt me typisch een analyserende columnist. Hij schreef recent een stuk over managers in de zorg en vergeleek ze met ‘ voortwoekerende schimmel”. In eerdere columns schreef hij over ene ‘ Greet Hofmans’ die de redactie moest meekrijgen in een verandertraject.
“ Toevallig leerden wij vorige week nog op een seminar van Greet Hofmans dat we sowieso rollen hebben in ons leven en geen functies. Wat een bevrijdende gedachte”, schreef hij in een van zijn columns.
Van Reijendam dreef lichtelijk de spot ( tongue in cheek) met de ‘ nieuwe wijze van aansturen van de organisatie; het veranderproces, ook wel ‘ de beweging’ genoemd binnen RTV Noord. Alleen voor ingewijden was duidelijk wie of wat Van Reijendam bedoelde met Greet Hofmans en of rollen.
Op de RTV Noord redactie bestaat veel weerstand tegen het veranderproces of te ‘ de beweging”. Veel journalisten zien hier het nut niet van in; zij willen gewoon hun werk doen. Op een journalistieke manier ‘ relevante verhalen’ vertellen zonder dat managementgedoe daar om heen.
De beweging is meer een speeltje van de leiding dan van de werkvloer. Lensink voelde zich aangesproken en ontsloeg de columnist.
Vreemde gang van zaken. Journalisten nemen voortdurend anderen de maat maar nooit zichzelf. Bovendien noemde Van Reijendam nooit de persoon in kwestie bij naam en toenaam. Maar stelde wel vragen over de handelswijze van managers in het algemeen. De duurbetaalde manager Gijs Lensink laat zich nu mooi in de kijker spelen door de columnist te ontslaan. Dom en driewerf dom.
“ Ik ben een Groninger, net als jij. Ik ben relevant, betrouwbaar en durf positie in te nemen. Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en inspiratie om nieuwe wegen in te slaan (…) Met mij ben je aangesloten, zodat jij je eigen mening kunt vormen. Ik ben Noord”. Dat is het positionerings statement ( sic! ) van RTV Noord en waar het jaarverslag 2020 mee begint. Wat zijn woorden waard…
Van Reijendam vormde zich in zijn eigen columns een mening en slaat nu gedwongen nieuwe wegen in.
Geef een reactie