Noordelijke huis aan huis bladen in de verkoop ( en waarom ze moeten blijven bestaan voor de noodzakelijke journalistieke tegenmacht).
Door Lejo Siepe
Uitgeverij Mediahuis kondigde onlangs aan meer dan veertig noodlijdende noordelijke huis aan huis bladen (hah) in de verkoop te zetten. Mediahuis kocht vorig jaar uitgeverij NDC met drie regionale dagbladen waaronder Dagblad van het Noorden, de hah bladen en verschillende nieuwsbladen. Titels zoals De Kollumer Courant, de Kanaalstreek, de Meppeler Courant maar ook de Groninger Gezinsbode komen straks in andere handen. Die huis aan huisbladen hebben een belangrijke journalistieke functie. “ Zij zijn de controleur van de lokale politiek”, zegt mediahistoricus Huub Wijfjes in NRC Handelsblad. Hij is auteur van het boek Journalistiek in Nederland 1850-2000.
De Groninger Gezinsbode ontstond in 1951. Ebel Noorman, voormalig zetter van het Nieuwsblad van het Noorden, begon vanaf de jaren vijftig met het huis aan huis blad. Na fusies in de Noord-Nederlandse krantenwereld werd de NDC Mediagroep, onderdeel van NDC VBK, per 1 april 2002 ook de uitgever van de Gezinsbode. En nu dus van het Mediahuis.
De Gezinsbode ontwikkelde zich in de jaren zeventig en tachtig onder de bezielende leiding van hoofdredacteur Bart Tammeling tot een succesvol periodiek. Tammeling, de “peetvader van de journalistiek in Groningen” zorgde met zijn columns en artikelen vanaf 1967 voor deining in de gemeentelijke politiek. Wanneer je zijn bundel “ Zelfde circus, andere clowns: kroniek van 25 jaar Groningen over de bestuurlijke ontwikkelingen 1968-1993” terugleest, valt zijn betrokkenheid en zijn journalistieke afstand tot de zittende macht goed op. Menig Groningse wethouder en gemeente ambtenaar las op woensdag met angst en beven de bevindingen van Tammeling over de locale politiek.
Ik meen mij te herinneren dat de Groninger Gezinsbode ooit uitgeroepen is tot het beste locale huis aan huis blad van Nederland. De Gezinsbode bracht ook verschillende goede journalisten voort die nu elders bij belangrijke dag en -weekbladen emplooi hebben gevonden.
Kortom, een huis aan huis blad pur sang met als doel om de politiek te controleren en de burger degelijk te informeren. “ Als deze kranten verdwijnen”, zegt Wijfjes in de NRC, ” moeten wij ons ernstig zorgen maken over de informatievoorziening op lokaal niveau. Deze kranten zijn voor mensen zonder een abonnement vaak de enige onafhankelijke informatiebron. Als gemeenten die taak overnemen dan krijg je informatiekrantjes zonder enige kritische noot”.
De Tweede Kamer praat de afgelopen dagen ineens over macht en tegenmacht. Locale bladen bieden tegenmacht in de gemeentepolitiek. Wij maken ons sterk voor een locale en streekgebonden journalistiek.
Wim van de Walle zegt
Goedemorgen,
Ondergetekende is na de volledige overname door Het Nieuwsblad van het Noorden in de periode van het volledig in elkaar schuiven van beide bedrijven en o.a. ter voorbereiding van de eerste drukorder op de nieuwe persen gedurende 1 jaar interim manager van Drukkerij Ebel Noorman geweest.
Is van deze periode een historisch boek of iets dergelijks verschenen?
Lejo Siepe zegt
Beste Wim,
Ik had je al eerder bericht gestuurd via jouw mail. Vriendelijke groet Lejo Siepe