DOOR LEJO SIEPE
Desinformatie is een groeiend probleem. De effecten op maatschappelijke debatten en democratische processen komen steeds meer aan de oppervlakte. Zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over nep nieuws en desinformatie, zo blijkt uit recent onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid.
Sociale mediakanalen worden als nieuwsbron het minst vertrouwd terwijl deze juist door een meerderheid van de Hollanders als nieuwsbron wordt gebruikt. Het meest worden vakbladen vertrouwd, gevolgd door landelijke en regionale dagbladen en tv.
In het Tweede Kamerdebat van 9 september over persvrijheid en geweld tegen journalisten kwam dat ook even aan bod: de invloed van online platforms en de vrijheid van media.
De inbreng van Forum voor Democratie-lid Gideon van Meijeren veroorzaakte ophef. Hij antwoordde volmondig ‘ ja’ op de vraag of hij vindt dat mainstreammedia ‘ fake news en desinformatie brengen. Journalisten fungeren volgens hem daarbij ‘ als schoothondjes van de macht. De overheid is de vijand en wij zwichtten niet voor tirannen”, aldus het Tweede Kamerlid, afkomstig van de Koninklijke Militaire Academie in Breda en jarenlang werkzaam voor de Koninklijke Landmacht.
Van Meijeren vond ook dat sommige platforms waar hij vaak naar keek beknot werden in hun journalistieke handelen. Hij verwees daarbij naar een redacteur die werkzaam is voor BlckBX tv een ‘journalistiek’ platform over corona demonstranten. BlckBX tv is een video content platform voor ‘ vrije denkers met een sterk rechtvaardigheidsgevoel met een constante stroom aan maatschappijkritische programma’s die systematisch conflicten blootleggen maar ook oplossingen aanreiken”.
Het station is te vinden op You Tube, opgericht door ene Flavio Pasquino, een voormalig tv -producent van wielerwedstrijden. De redacteur in kwestie was gevolgd door een politieagent. Of minister Grappenhaus van Justitie en Veiligheid even deze vraag over beknotting van de persvrijheid kon beantwoorden.
Ik had nog nooit van BlckBX tv gehoord. Op het kanaal van You Tube vond ik de content. Niet alleen de oprichter kwam regelmatig eenzijdig aan het woord over corona, demonstraties en de kwaadaardige rol van de overheid, ook zag ik emeritus hoogleraar Cees Jan ( Cees) Hamelink regelmatig aanschuiven. Hij was ooit aan de Universiteit van Amsterdam een deskundige op het gebied van Internationale Communicatie en Media en in de jaren tachtig en en negentig een veelgevraagd deelnemer aan het publieke debat over media en journalistiek. Nu werd hij consequent aangekondigd als hoogleraar mensenrechten.
Ook hij vulde de zendtijd met ellenlange monologen. Journalistieke principes als hoor en wederhoor, check en dubbelcheck, kritische vragen, raadplegen van meerdere bronnen, nee, daarvan zag ik niks terug op BlckBX tv.
Of Van Meijeren heeft niks van journalistiek begrepen of zijn desinformatie is een groeiend probleem. Wellicht kan hij beter een cursus Mediawijsheid gaan volgen.
Geef een reactie